Zgodba

Draž je blagovna znamka družinskega podjetja z dolgoletno tradicijo. Ta se je razvila iz hobija mame Karoline, ki je v prostem času veliko pletla in šivala, ročnih spretnosti pa je zelo hitro naučila tudi hčerko Urško. Skupni hobi je leta 1988 pripeljal do nakupa prvega pletilnega stroja. Sledila so prva naročila, ki pa so kmalu presegla skromne produkcijske zmožnosti. Najprej se jima je pridružil še brat Tomaž, ki si je (takrat še študent) z izdelovanjem patentov služil žepnino.

V tem delu je kmalu odkril možnosti kreativnega izraza, ki so ga pritegnile k sodelovanju in ustvarjanju svojih modelov. Prva javna predstavitev v Cankarjevem domu se je zgodila v okviru prireditve Modni bazar leta 1989. Izdelki Draž, ki so takrat nastajali v Velenju, so se v tem času prodajali ob sobotah v hotelu zdravilišča Dobrna, na voljo pa so bili tudi v izbranih butikih drugod po Sloveniji. Vedno večje povpraševanje je spodbudilo naslednji pomemben korak – odprtje prve samostojne trgovine v paviljonu zdravilišča Dobrna in stvari so se začele odvijati z naglo hitrostjo. Redna produkcija, zastopništvo za pletilne stroje Brother, prodaja strojev, organizacija kluba pletilcev in vodenje tečajev strojnega pletenja. Hkrati pa razvijanje novih tehnik in idej ter podiranje klišejev, ki spremljajo pojem pletenega oblačila. S časom se je fokus s prodaje pletilnih strojev premaknil na stran izdelave pletenin in leta 1993 so v centru Ledina odprli svojo prvo trgovino s pleteninami in pletilnimi stroji v Ljubljani. Podiranje mej so vzeli dobesedno in še istega leta se je Urška s svojo kolekcijo nadvse uspešno predstavila na modni reviji v hrvaški Opatiji, kjer je poleg prve nagrade v kategoriji avantgarde požela še izjemno zanimanje tako hrvaških kot slovenskih modnih krogov, kar se je pokazalo v takojšnjem vabilu s strani Modne Jane. Tandem Draž se je na njenih modnih revijah predstavljal dvakrat letno od leta 1994 pa vse do 2004. Poudariti je treba, da so bile prve kolekcije, sploh pa nagrajena kolekcija iz leta 1993, zelo ekstravagantne, prodajne pa v manjši meri.

Tomaž in Urška sta v skladu s svojim prepričanjem o pletenini kot nosljivem, udobnem, lepem in hkrati praktičnem kosu oblačila svoje za tisti čas nenavadne kreacije vedno bolj približevala ljudem. S tovrstnim približevanjem je sovpadla tudi sprememba lokacije, iz mračnega in nič kaj privlačnega centra Ledina se je trgovina leta 1999 namreč preselila na Gornji trg, v enega lepših delov stare Ljubljane, ki se s sproščeno tradicijo in prijetnim vzdušjem odlično sklada s filozofijo blagovne znamke Draž. Tej je z leti uspelo podreti tabu pletene obleke, ki da ne more biti svečana, večerna, maturantska ali poročna. Ljubljančanke in Slovenke so postajale vedno bolj dovzetne za novo, drugačno, nenavadno in vedno več jih je bilo takšnih, ki so se v najrazličnejših življenjskih situacijah odločile za pletenine Draž.

Podjetje Draš&Draš, d.n.o., tako danes zaposluje osem ljudi, ki skrbijo za ponudbo pletenin v njihovi trgovini na Gornjem trgu 9 v Ljubljani, prav tam pa si izbrane kose lahko tudi kupite ali pa izberete med obstoječimi teksturami, kroji, barvami ter vzorci in naročite vašo po meri izdelano pletenino Draž.

vizija · trgovina · kontakt · press